4 mei 1946. Het Spel der Bevrijding

Op 4 mei 1946 wordt in het Olympisch Stadion het ‘Spel der Bevrijding’ opgevoerd. Het is niet alleen een toneelstuk ter nagedachtenis van de oorlog, maar vooral een viering van de wederopbouw. Boven alles wordt de nationale eenheid benadrukt. De mensen die in het Olympisch Stadion eerst de bezetting, dan de bevrijding en vervolgens de wederopbouw verbeelden zijn geen professionele acteurs, maar arbeiders, winkeliers, ambtenaren, mariniers en soldaten, die liedjes zingen met titels als: ‘Wij leven vrij, wij leven blij’, ‘Aan de arbeid’ en ‘Lied op de vrede’. De schrijver van het spel verzekert ons in zijn brochure dat dit toneelstuk ‘is ontstaan uit de eendrachtige en geestdriftige samenwerking uit alle kringen van het Nederlandsche volk.’

De opvoering van het Spel der Bevrijding wordt gefilmd en in de bioscopen uitgezonden als onderdeel van het Polygoonjournaal. Een fragment daarvan kunt u hier bekijken.

Beeld: Generale repetitie voor het Spel der Bevrijding in het Olympisch Stadion. Nationaal Archief/Theo van Haren Noman, Anefo.

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1900-1950

Gerelateerd

Het Bijbels Museum gaat op reis
Het Bijbels Museum gaat op reis
Actueel 16 maart 2020