31 december 1921. De moord op Jacques Wijsman

Honderd jaar geleden, op 31 december 1921, werd in de trein van Amsterdam naar Den Haag Mr. Jacques Wijsman omgebracht. De moordenaar is nooit gevonden. We schreven er al eerder een verhaal over. Bovendien zijn er nu maar liefst twee podcasts over dit mysterie te beluisteren.

De nog jonge Wijsman was advocaat, woonachtig in Amsterdam, afkomstig uit gegoede Haagse kringen, én homoseksueel. Waarom was hij vermoord, en door wie? Theo van der Meer schreef in 2006 in Ons Amsterdam het verhaal Moord in de sneltrein over deze nooit opgehelderde gebeurtenis, die een eindeloze stroom aan geruchten op gang zou brengen.

Podcasts

De komende tijd verschijnen er maar liefst twee podcasts over deze moordzaak. De NTR heeft een vijfdelige serie gemaakt, onder regie van Paul Ruigrok en Maartje van de Kamp. Bekijk hier de trailer. Aflevering 1 en 2 zijn vanaf 31 december (de sterfdag van Wijsman) te beluisteren in alle grote podcast-apps en op nporadio1.nl/podcasts Aflevering 3 t/m 5 volgen in de loop van januari 2022.

Schrijfster Liz Luyben, bezig met een boek over deze moord (verschijningsdatum 2022) heeft eveneens een podcastserie gemaakt, waarin ze op zoek gaat naar de moordenaar: "Verdachten genoeg: was het een roofmoord? Was het chantage? Had het iets met Prins Hendrik te maken? Of met kunstsmokkel? Of was het toch die mysterieuze boot met cacoaboter en goudstaven die een paar jaar eerder gezonken was?" Haar podcast is hier, hier en hier te beluisteren.

 

Headerbeeld: Een man leest op straat op het Muntplein het weekblad De Zondagavond. Op de voorpagina onder andere nieuws over de onopgeloste moord op advocaat Wijsman in 1921. Foto uit 1936, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Rubriek:
Actueel

Gerelateerd

Koppertjesmaandag: de leprozen vormen een ‘eigenaardige optogt’
Koppertjesmaandag: de leprozen vormen een ‘eigenaardige optogt’
Actueel 10 januari 2022
Gelukkig Nieuwjaar!
Gelukkig Nieuwjaar!
Actueel 4 januari 2022
De kerstboom op de Dam
De kerstboom op de Dam
Actueel 25 december 2021