30 mei 1928. Vliegende fiets op het Damrak

Op woensdag 30 mei stuurt de Amsterdamse uitvinder Germen Hut een merkwaardig vehikel het Damrak op. Het ding heeft nog het meest weg van een bakfiets met een propellor voorop. Toch gaat het hier - volgens de aanwezige pers - om een ‘opzienbarende uitvinding’: Hut presenteert het prototype van zijn vliegende fiets.

 

Het is moeilijk voorstelbaar dat Germen Hut met deze lompzware driewieler daadwerkelijk de lucht in wil. Toch is de Amsterdammer bloedserieus: met de KLM heeft hij al een afspraak gemaakt voor een proefvlucht vanaf Schiphol. Aan de pers vertelt hij enthousiast dat zijn machine ‘de triomph der luchten’ zal zijn, ‘alsook praktisch op den beganen grond’. Klap je de vleugels in, dan kan je door de stad rijden zonder andere weggebruikers te hinderen. Klap je de vleugels uit, dan zal de fiets opstijgen en met een vaart van wel 65 kilometer per uur over het verkeer heen zoeven.

De machine die Hut over het Damrak trapt, is slechts een prototype. Om een echte vliegende fiets te bouwen heeft hij 940 gulden nodig. Met zijn tocht door Amsterdam probeert Hut investeerders te werven, maar erg succesvol is zijn publiciteitsstunt niet. Zoals een verslaggever van De Maasbode schrijft: ‘Het wonderding werd overal met verbazingsmonden aangegaapt, maar den Hollander is nu eenmaal achterdochtig: meneer Hut ontving geen bedrijfskapitaal.’ 

De vliegende fiets van Germen Hut werd uiteindelijk nooit gebouwd.

 

Lees hier over een andere Amsterdamse luchtvaartpionier: de briljante maar onsympathieke durfal Anthony Fokker.


Bron: Stadsarchief Amsterdam / Internationaal Persfoto Bureau N.V.

Ontdek Ons Amsterdam

Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Abonneer je Arrow right Geef cadeau Arrow right
Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Amsterdammers Vervoer
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1900-1950