28 september 1919: een grafmonument voor socialistische tekenaar Albert Pieter Hahn
Op 28 september 1919 werd bij het graf van politiek tekenaar Albert Pieter Hahn een monument onthuld van de hand van de beeldhouwer Hildo Krop. Hahn had aan het begin van de twintigste eeuw een prominente status verkregen als satirisch tekenaar met een fel socialistisch en antimilitaristische toon. Een comité van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) regelde de financiering en wilde het werk dat Hahn verzet had voor de socialistische strijd eren.
Hahn werd in 1877 in Groningen geboren en verhuisde in 1896 naar Amsterdam, waar hij een opleiding volgde aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid. Vanaf de eeuwwisseling ging Hahn zich gewapend met pen en potlood actief inzetten bij de SDAP in de strijd tegen onderdrukking en onrecht van voornamelijk de arbeiders. Hahn tekende voor Het Volk en voor het politiek-satirische tijdschrift De Notenkraker, het zondagse supplement van Het Volk dat vol stond met socialistische spotprenten. Doelwit waren voornamelijk het kapitalisme, militarisme en de antirevolutionaire theoloog Abraham Kuyper.
Spotprent over de meeting voor het staatspensioen op 13 september 1914 in Amsterdam:

Voortekening voor een spotprent op de afgezette vorsten met als titel ‘Een vak waar de klad in is’ uit 1917:

Een spotprent op de vakbonden met het opschrift: '"De vrije tot den patroon, wijzende op de modern georganiseerden: "Als het tegen hem gaat, kunt U geheel op mij rekenen"'.


Ontdek Ons Amsterdam
Wil jij alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?
Abonneer jeIn 1918 overleed Hahn aan de gevolgen van tuberculose, en in 1919 werd op 28 september bij zijn graf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats het monument onthuld. Een arbeidersgezin dat werd voorgestuwd door de beschermheilige genius en waarop de tekst ‘De arbeiders aan Albert Hahn 17 maart 1877 - 3 augustus 1918’ prijkte.
Header: Collectie Stadsarchief Amsterdam
Delen: