26 mei 1578. Alteratie van Amsterdam

Eind zestiende eeuw had een groot deel van de Noordelijke Nederlanden zich aangesloten bij Willem van Oranje en zijn strijd tegen de Spaanse, katholieke overheersing. Amsterdam is één van de weinigen die hardnekkig katholiek blijft en trouw aan de Spaanse koning Filips II. Tot 26 mei 1578. Op deze dag, vandaag 442 jaar geleden, grijpen de protestanten de macht. Dat verloopt opmerkelijk vreedzaam. De Dam wordt afgezet en gewapende opstandelingen dringen het Stadhuis binnen. Het stadsbestuur, dat zit te vergaderen, wordt zonder pardon meegenomen en naar het Damrak geleid. De vrouw van burgemeester Hendrick Dircksz stuurt haar echtgenoot nog snel enkele schone hemden achterna, omdat ze verwacht dat hij een lange gevangenschap tegemoet gaat. Dircksz zelf ziet het somberder in en denkt dat de protestanten hem wel zullen doden. Het ondergoed zendt hij terug. 

Dircksz en zijn vrouw hebben echter allebei een te pessimistische kijk op de situatie. Op het Damrak wacht geen schavot, maar slechts enkele bootjes. Het katholieke vroedschap mag instappen en kan ongehinderd over de Overtoom de stad uitvaren. Zonder dat daar een druppel bloed bij vloeide, heeft Amsterdam zich afgekeerd van de Spaanse overheerser. De ‘Alteratie van Amsterdam’ is een feit.

Lees hier het verhaal van Wilhem Baerdesen, de protestantse leider die ervoor zorgde dat de Alteratie van Amsterdam vreedzaam verliep.      

 

 

Beeld: Het katholieke, Spaansgezinde stadsbestuur stapt in de bootjes op het Damrak. Stadsarchief Amsterdam/Tresling en Co.

Delen:

Buurten:
Centrum
Dossiers:
Politiek Religie
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1500-1600