25 & 50 jaar geleden

50 en 25 jaar geleden: Oktober 1968 en Oktober 1993

50 JAAR GELEDEN

Oktober 1968


dinsdag 1 Drie Amsterdamse brandweerwagens op weg naar Holysloot om het vrijwillige brandweerkorps te assisteren bij het blussen van een brand in een boerderij, lopen vast in de door zware regenval drassig geworden polderbermen.
donderdag 3 De gemeenteraad gaat akkoord met een nieuwe lijst van 6891 beschermde monumenten. De lijst is uitgebreid, maar vijf panden die op de route liggen van het te bouwen metrotracé zijn geschrapt.
zaterdag 5 In de Boerensteeg in de Bethaniënbuurt opent vandaag de 500ste kinderspeelplaats van de stad.
maandag 7 President Diori Hamani van Niger maakt in gezelschap van vertegenwoordigers van Amsterdamse handelshuizen een rondvaart langs de houthavens, cacaopakhuizen en de IJ-tunnel.
dinsdag 8 Op het Rembrandtplein wordt onder grote belangstelling de complete inventaris geveild van cafetaria Ruteck's, dat plaats maakt voor hamburgerrestaurant Wimpy.
woensdag 9 Provo-raadslid Iréne van de Weetering vraagt schriftelijk opheldering aan de burgemeester over het gerucht dat het nieuwe gebouw van De Nederlandsche Bank is uitgerust met acht krachtige waterkanonnen, die bij onlusten rondom het bankgebouw kunnen worden ingezet.
vrijdag 11 De Binnenlandse Veiligheidsdienst start een onderzoek naar de herkomst en betekenis van twee in het Russisch geschreven briefjes, die een klant van het postkantoor in de Courbetstraat heeft aangetroffen in de briefkaartenautomaat.
dinsdag 15 Drie bewoners van de Descartesstraat verdrinken als ze met hun auto te water raken in het Singel bij het Spui.
woensdag 16 Een primeur in het Vondelpark: met ingang van deze herfst worden de gevallen bladeren van de paden verwijderd met een 'bladerblazer'.
maandag 21 De alleenstaande melkhandelaar Reyer Royé (78) wordt dood in zijn winkel aangetroffen met een ingeslagen schedel.
donderdag 24 In de binnenstad raakt de politie slaags met jongeren die demonstreren tegen de onderdrukking en terreur in Mexico en tegen de rechtsvervolging van de bezetters van het Mexicaans consulaat eerder deze maand.
zaterdag 26 Ruim 15.000 wandelaars van wandelverenigingen, sportclubs en scholen uit heel Nederland vertrekken vanaf het Marine-etablissement voor de IJtunnelmars. Na afloop nemen ook nog eens 92.000 geïnteresseerden een kijkje in de nieuwe tunnel.
woensdag 30 Officiële opening van de IJtunnel door koningin Juliana.

Woensdag 9 oktober 1968

Kunstenaars komen in actie tegen kitscherige kopieerdrift
"Velen verdienen aan die namaak-Lieverdjes, maar als maker ontvang ik niks." Beeldhouwer Carel Kneulman is een van de ondertekenaars van de petitie waarin een groot aantal kunstenaars vraagt om bescherming van hun beeldrecht. De auteurswet van 1912 is verouderd, zeggen zij, omdat die een uitzondering maakt voor "werk hetwelk blijvend op of aan de openbare weg is gemaakt". Kneulman: "Minderwaardige en kitscherige afbeeldingen van mijn Lieverdje worden in allerlei materialen vervaardigd en op de markt gebracht." Hij zag een kopie "zo foeilelijk, dat ik me ervoor zou schamen als ik de maker zou zijn", bij kunsthandel Pieter Breughel in de Kalverstraat. "Ze hebben zelfs het beeld gefotografeerd met een leuke blote meid ervoor en er een legpuzzel van gemaakt!" Hij wil wettelijk geregeld zien dat alle commerciële ideeën vooraf aan hem worden voorgelegd. "Een percentage van de opbrengst kan dan in een potje voor de Amsterdamse lieverdjes." Foto: Kneulman (kindje op de schouders) bij de onthulling van het Lieverdje op 10 september 1960 in gesprek met burgemeester Gijs van Hall en Parool-journalist Henri Knap.

25 JAAR GELEDEN

Oktober 1993

maandag 4 De vijftien olifanten van het American Circus trekken dwars door de stad van het Centraal Station naar het Stadionplein. In het megacircus met drie pistes zijn televisieopnamen voor Joop van den Endes Sterrencircus.
dinsdag 5 Het bod van vliegtuigbouwer Boeing aan de slachtoffers van de Bijlmerramp is te laag, zegt landsadvocaat Dick Bouma. "Het bedrag is slechts een kwart van de vergoeding als het toestel in Amerika was verongelukt."
woensdag 6 Ajax heeft een diëtiste aangenomen om het eetpatroon van de spelers te verbeteren. Dat is broodnodig, zegt zij. "Maar ik verwacht niet dat de jongens nu meteen cafetaria's gaan afzweren en overstappen op zuurdesembrood met hüttenkäse."
donderdag 7 De Marokkaanse gemeenschap moet zelf in actie komen tegen de criminaliteit onder jongeren, stelt Abdou Menebhi van het Komitee Marokkaanse Arbeiders. Imams en mensen als de Ajacied Tarik Oulida kunnen daarin een rol spelen.
vrijdag 8 De Amsterdamse zanger van het levenslied Manke Nelis overlijdt op 73-jarige leeftijd in het VU-ziekenhuis.
zondag 10 Een grote groep Engelse voetbalhooligans houdt huis in het centrum; woensdag is de interland Nederland-Engeland in de Rotterdamse Kuip.
maandag 11 De nieuwe Europese Centrale Bank komt vrijwel zeker niet naar Amsterdam, nu steeds meer EG-landen en ook de Europese Commissie de Duitse claim – Bonn of Frankfurt – steunen.
dinsdag 12 Twee mensen uit de leiding van de Amsterdamse recherche moeten onderduiken na doodsbedreiging door de georganiseerde misdaad.
De gemeente gaat 1184 oude woningen toewijzen aan 2386 asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.
dinsdag 19 Recherche en FIOD rollen één van de vijf in de stad actieve witwasketens op, waar het afgelopen halfjaar f 170 miljoen zou zijn gewit.
donderdag 21 In een filiaal van de ING-bank is op grote schaal geld afkomstig uit de hasjhandel van voormalig autocoureur Charles Z. witgewassen, blijkt uit politieverhoren met de financieel-adviseur van de hasjbende.
zaterdag 23 Stadsdeel Zuidoost hoopt in samenwerking met politie en justitie de drugsoverlast in de wijk te bestrijden met snelrecht, onvoorwaardelijke celstraffen en langdurige straatverboden.
zaterdag 30 Een vrouwelijk personeelslid van het Amsterdamse gerechtshof en haar Turkse echtgenoot worden verdacht van heroïnehandel.

Vrijdag 22 oktober 1993

Hoofdcommissaris waarschuwt voor infiltratie politieke partijen
Commotie in politiek Den Haag als de Amsterdamse hoofdcommissaris Eric Nordholt in het televisieprogramma Nova beweert dat in elk geval één politieke partij door een criminele organisatie is geïnfiltreerd en dat hij aanwijzingen heeft dat dit ook bij andere partijen is gebeurd. Het CDA meent dat de hoofdcommissaris zijn boekje te buiten gaat, nu hij zonder namen te noemen de politiek beschuldigt; de PvdA vindt dat corruptie altijd moet worden aangepakt, maar dat concrete bewijzen ontbreken; de VVD kan zich wel goed voorstellen dat Nordholt gelijk heeft. Collega-commissaris Joop van Riessen verklaart in hetzelfde programma dat misdaadorganisaties ook toegang hebben tot de politie, het openbaar ministerie en de rechterlijke macht. PvdA-wethouder Piet Jonker reageert afwijzend. Hij ziet geen tekenen dat het stadsbestuur door de georganiseerde misdaad is geïnfiltreerd. "Als criminelen iets willen, richten ze zich tot individuele ambtenaren op straat, zoals die van Parkeerbeheer of de Stadsreiniging. Maar georganiseerde criminaliteit? Wat moet die nu met de Gemeentelijke Waterleidingen?"
[Nieuws 2 Nordholt]

50 en 25 jaar geleden: September 1968 en September 1993

50 JAAR GELEDEN

September 1968

donderdag 5 De stichting Blijvend Jordaan en omgeving vraagt het stadsbestuur om braakliggende bouwterreinen schoon te maken en lompen- en metaalbedrijven zonder vergunning en autosloopbedrijven te sluiten.
vrijdag 6 Bij een inval op grond van de Opiumwet in een huis aan de Boomstraat en een woonark aan de Lijnbaansgracht, beide eigendom van kunstenaar M.B.S. (52), worden 48 jongens en meisjes aangehouden, bijna allemaal minderjarig.
donderdag 12 Op kleuterschool De Leeuwerik in de Rhijnvis Feithstraat koopt Pipo de Clown de eerste set wenskaarten van de jaarlijkse UNICEF-kaartenactie.
vrijdag 13 Choreograaf Rudi van Dantzig heeft bij terugkeer uit Monte Carlo groot nieuws: de Russische balletdanser Rudolf Nurejev gaat in januari zijn ballet Monument voor een gestorven jongen dansen bij het Nationaal Ballet.
maandag 16 Wethouder Guus Hamm plaatst langs de trambaan op het Leidseplein bij wijze van test de eerste 'eierkoeken': witte bolle schijven die als verkeersgeleiders op het wegdek naast een tram- of busbaan liggen.
dinsdag 17 Burgemeester Teuvo Ara van Helsinki is op bezoek in Amsterdam voor de 'Helsinki Weken' en heeft voor Artis de rendieren Lars en Katja meegenomen.
zaterdag 21 Hommeles op het Zaandammerplein. Eerst is er een schietpartij met gewonden en enkele uren later belagen buurtbewoners een autochauffeur. Een week geleden was er ook al een vechtpartij met hamers en kettingen. Een en ander lijkt te maken te hebben met een vete tussen oorspronkelijke buurtbewoners en nieuwkomers uit Kattenburg.
zondag 22 Drie jongens (R.V. (7), J.H. (10) en R.K. (10) slaan aan het joyrijden met enkele vorkheftrucks in de Coca Cola-fabriek aan de Joan Muyskensweg.
dinsdag 24 PSP-raadslid Saar Boerlage en tien jongeren protesteren bij de opening tegen de komst van Mobil Oil in het Westelijk havengebied. Ze worden afgevoerd door de politie.
woensdag 25 Brigitte Vloeimans (19) uit de Willem Beukelsstraat is uitgeroepen tot Miss Rivièra, tijdens haar vakantie in het Italiaanse Cesenatico. Brigitte werkt in een souvenirwinkel op het Damrak en heet eigenlijk Hennie.
vrijdag 27 Vijf Rijksloodsen hebben steekpenningen aangenomen van twee rederijen om zeeschepen met meer sleepboten dan nodig van de sluizen in IJmuiden naar Amsterdam te loodsen, blijkt uit politieonderzoek.

 

Dinsdag 3 september 1968

Kort geding om voetbalschoenen Johan Cruijff
'Cruijffie' zelf krijgt de president van de Amsterdamse rechtbank niet te zien, de jonge Ajacied is opgeroepen als reserve voor het Nederlands elftal. Maar zijn Puma-voetbalschoenen zijn wel in de rechtszaal. Het Amsterdamse talent speelt er niet meer op sinds januari, ondanks zijn contract met het sporthuis van oud-tafeltennisser Cor du Buy. Die contractbreuk is reden voor Du Buy om beslag te laten leggen op de gage van de voetballer. Met het kort geding hoopt Cruijff de beslaglegging ongedaan te krijgen.
"Johan heeft het last van moeilijke voeten, hij kan niet langer op de Puma-schoenen spelen. Ajaxtrainer Rinus Michels heeft hem dit ook verboden", zegt Cruijffs advocaat. Het sporthuis onderstreept dat Puma maatwerk kan leveren: "Maar de hele wereld moet blijkbaar buigen als Ajax iets voorschrijft." Rechtbankpresident mr. Ubbo Stheeman stelt vast dat de voetballer op meer geld uit is, meer niet. "Dan wenst hij die schoenen wel te dragen." Een week later volgt de uitspraak: het beslag op de gage van Johan Cruijff blijft gehandhaafd.

 

25 JAAR GELEDEN

September 1993

woensdag 1 Geen balletje-balletje en geen openlijk gebruik van harddrugs op straat meer, stelt B&W voor in de Algemene Politieverordening.

donderdag 2 Bijna 60% van de Amsterdamse negenjarige schoolkinderen kan niet zwemmen. Sinds de gemeente de bekostiging van het schoolzwemmen in 1985 heeft overgenomen van het Rijk is er sterk op bezuinigd.
vrijdag 3 "Ik kan er niet meer tegen. Zij hebben gewonnen. Ik heb helemaal niks meer." Winkelier Henk Strube was zeven jaar geleden een van de pioniers van winkelcentrum De Amsterdamse Poort, maar twintig inbraken en drie gewapende overvallen sluit hij nu zijn lampenzaak.
zaterdag 4 Tweehonderd Amsterdammers feliciteren in Het Parool per paginagrote advertentie het met sluiting bedreigde Prinsengracht Ziekenhuis met het 150-jarig bestaan.
maandag 7 Op de Vrije Universiteit zijn de afgelopen jaren meer dan vijfhonderd kunstwerken verdwenen met een gezamenlijke waarde van f 1 miljoen.
dinsdag 8 Stadsdeel Westerpark wil een autoloze milieuwijk aanleggen op het terrein van de voormalige gemeentewaterleiding. VVD-deelraadslid Arjen Rijpkema is er niet zo blij mee: "Volstrekt onmogelijk, oncontroleerbaar en discriminatie van de autobezitter! Een prestigeproject van GroenLinks en de PvdA."
zaterdag 11 Skinhead Nico B., die tien jaar geleden de Antilliaanse jongen Kerwin Duijnmeijer doodstak op de Dam, wordt na een steekpartij in een café op het Kadijksplein aangehouden.
vrijdag 17 Valse meldingen en pesttelefoontjes naar het alarmnummer 06-11 van de Amsterdamse hulpdiensten kunnen met ingang van vandaag worden getraceerd.
woensdag 22 Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt nog eens f 950 miljoen toe voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn, bovenop de eerdere Rijksgarantie van f 1,2 miljard.
donderdag 23 In het Wertheimpark wordt een nieuwe versie van het eerder dit jaar vernielde spiegelmonument Nooit meer Auschwitz onthuld.
dinsdag 28 "Straten en pleinen verloederen in toenemende mate en liggen erbij zoals het stadsbestuur is georganiseerd: chaotisch, tijdelijk en toevallig", signalkeert Ab Oskam, directeur van de dienst Ruimtelijke Ordening. "Niemand neemt de regie. De verloedering neemt hand over hand toe."
woensdag 29 Verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden wil dat de naam van het treinstation Amsterdam-Bijlmer wordt veranderd in Nieuw-Amsterdam. "De Bijlmer heeft een negatieve klank bij veel Nederlanders."

Donderdag 9 september 1993
Actiegroep bekladt foto Inez van Lamsweerde
"Normaal hangt een foto als deze in de cabine van een vrachtwagen", weet fotografe Inez van Lamsweerde dinsdag 7 september bij de nachtelijke installatie van haar foto van twee wijdbeens zittende pin-ups onder het beweegbare deel van de Hortusbrug over de Nieuwe Herengracht. "Er zit ook iets pesterigs in, de brug blijft maar twee minuten open. Maar de brutale blik van het rechtermeisje is adembenemend. Dit is een beeld dat blijft rondzingen in je gedachten." Vrijdag opent wethouder Ernst Bakker het nieuwe openbare kunstwerk.
Maar donderdagnacht bekladt de anti-seksistische actiegroep De Schone Waakster toe het kunstwerk vanaf een bootje met zwarte verf. Het is belachelijk dat de gemeente opdracht heeft gegeven voor zo'n pornografisch project, vinden de vrouwen. Van Lamsweerde reageert geschokt: "Deze actie is zo ondoordacht en respectloos. Het kunstwerk heeft niet eens de kans gehad zichzelf te bewijzen. Ze hebben zich gebaseerd op een montagefoto in de krant. Niemand heeft nu kunnen ervaren hoe het is: het geluid van de brug die langzaam open en dicht gaat, de adembenemende weidsheid ter plekke en de monumentaliteit van het beeld."

 

50 en 25 jaar geleden: Augustus 1968 en Augustus 1993

50 JAAR GELEDEN

Augustus 1968

donderdag 1 Scheepswerf G. de Vries Lentsch vraagt surseance van betaling aan en ontslag voor de 60 personeelsleden. Op de werf aan de Grasweg zijn de koninklijke jachten Piet Hein en De Groene Draeck gebouwd.
vrijdag 2 Het Leger des Heils bevordert 'majoor' Alida Bosshardt (55) tot luitenant-generaal. "Ik blijf voor de mensen gewoon Majoor Bosshardt."
donderdag 8 "Ik had die zak drie weken geleden al zien drijven in de Sloterplas." De 42-jarige plaatwerker B. Sluyter ontdekt bij het schoonmaken van de walkant van de jachthaven de gruwelijke inhoud: een babylijkje.
dinsdag 13 Een zware klap voor de afdeling Amsterdam van de Nederlandse Bond van Postduivenhouders: door een zware wolkbreuk boven België overleven ruim 5000 van de 9000 jonge wedstrijdduiven hun eerste vlucht van het Franse Tergnier naar Amsterdam niet.
woensdag 14 Maup Caransa krijgt goedkeuring voor de bouw van een mammoetpand aan de Jodenbreestraat.
vrijdag 16 Expeditiebediende Henk Horstman (22) en gasfitter Herman Schutsler hopen over enige weken op de brommer te vertrekken voor een reis rond de wereld. Dat waren ze vorig jaar al van plan, maar toen werd de brommer van Herman gestolen. Nu kunnen volgens Herman alleen de trouwplannen van zijn verloofde nog roet in het eten gooien.
zaterdag 17 Burgemeester Ivo Samkalden voert in zijn ambtswoning een bespreking over de recente geweldsincidenten waarbij Surinamers betrokken waren. Een van zijn gesprekspartners is de gevolmachtigde minister van Suriname Walter Lim A. Po.
maandag 19 Amsterdam gaat naar Amerikaans voorbeeld een crisiscentrum openen, met 24 uur per dag snelle psychische hulp bij crisissituaties.
zaterdag 24 Bij het ANWB-gebouw op het Museumplein arriveren twee bussen met Nederlandse toeristen uit de Tsjechoslowaakse hoofdstad Praag. Ze zijn geëvacueerd vanwege de inval door het Warschau Pact in het land.
dinsdag 27 Heineken maakt de overname bekend van de Amstel Brouwerij. Zowel de brouwerij aan de Mauritskade als het biermerk blijven voortbestaan, zegt de nieuwe eigenaar.
Op de Dam worden twee minuten stilte gehouden tegen de door de Russen neergeslagen Praagse Lente. Ook trams en bussen staan stil uit solidariteit met de Tsjechoslowaken.

Donderdag 8 augustus 1968
Woeste Waldy zoekt ruzie
Een ruzie in café Joke's Place (hoek Zeedijk/Sint Olofssteeg) loopt uit op een drama met twee doden en drie gewonden. Het begint als "de uit Suriname afkomstige" Waldy F. (34) binnenkomt, volgens een ooggetuige stijf van de drugs. Aan de bar zitten de 20-jarige matroos Johan Bijleveld en de 19-jarige Johanna Sipkema-Koopmans. Waldy zoekt ruzie, geeft eerst de matroos een klap en daarna ook Johanna omdat ze hem een lafaard noemt. Als zij Waldy blijft uitschelden, steekt hij haar met een bajonet in hals en borst. Dodelijk gewond wankelt Johanna naar buiten, gevolgd door Johan en Waldy, die de matroos doodschiet. Hij maakt nog twee gewonden en verschanst zich dan in zijn woning in de Sint Olofssteeg. Na een uur dringen agenten de woning binnen. In de keuken ligt Waldy, gewond door een politiekogel en twee zelf toegebrachte steekwonden. Hij heeft ook nog een kopje zoutzuur gedronken, maar is buiten levensgevaar. Per brancard wordt 'Woeste Waldy' afgevoerd.

 

25 JAAR GELEDEN

Augustus 1993

maandag 2 Wijkcentrum d'Oude Stadt vraagt de gemeente om een nachtelijk vaarverbod voor de pleziervaart: de geluidsoverlast is te groot.
dinsdag 3 Een groot deel van de bestrating in de binnenstad verkeert in deplorabele toestand. Opknappen kost zo'n f 25 miljoen.
woensdag 4 Filmproducent Fred van Kuijk vindt in een tot voor kort gesloten Russisch filmarchief unieke filmbeelden van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.
vrijdag 6 De Hortus Botanicus stelt de opening van de nieuwe drieklimatenkas door koningin Beatrix later deze maand uit. "Er is wat onrust met de fiscus", zegt voorzitter Helena Heyning van het interim-bestuur. "In die sfeer willen we de koningin niet ontvangen."
maandag 9 Peter Langendijk laat beslag leggen op restaurant Le Garage van Joop Braakhekke en diens privébezittingen. De directeur van luchtvaartmaatschappij Air Holland wil zijn lening van f 1 miljoen terug.
dinsdag 10 In de Constantijn Huygensstraat raken vijf mensen gewond door een vallende iep, onder wie een baby van acht maanden (die negen dagen later aan zijn verwondingen overlijdt).
woensdag 11 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan akkoord met de bouw van een nieuw voetbalstadion in Zuidoost.
vrijdag 13 Zware criminelen hebben via een netwerk van ondernemingen de drugshandel, de porno- en seksindustrie en de speelautomaten-business goeddeels in handen, blijkt uit een geheim politierapport.
zaterdag 14 Een inval door de narcoticabrigade bij een manage in Amsterdam West levert een recordvangst op aan 1,6 miljoen xtc-pillen, een miljoen neppillen en 109 vaten grondstoffen. Totale waarde: f 60 miljoen.
vrijdag 20 VVD-leider Frits Bolkestein vindt het "zo bizar" dat het bevolkingsregister allochtonen niet naar hun verblijfstatus mag vragen, zegt hij na een werkbezoek aan de Amsterdamse politie.
maandag 23 De explosieve groei van het aantal cafés en restaurant in de binnenstad is voorbij, nu de economie is ingezakt en de Amsterdammers hun geld anders besteden.
woensdag 25 Het heaterfestival De Parade mag vier dagen langer openblijven in het Martin Luther Kingpark. Na de verregende zomer kunnen de artiesten zo nog wat verdienen. Ze kunnen trouwens geen kant op, want de wagens zitten muurvast in de modder.

Woensdag 4 augustus 1993
Directeur Henk van Os wil een breder publiek in het Rijksmuseum
Kaskrakers als de Rembrandt-tentoonstelling De Meester en zijn werkplaats vorig jaar, die hoeven van Rijksmuseum-baas Henk van Os niet meer zo. Grote exposities trekken wel veel publiek naar de 'nationale schatkamer', maar brengen te weinig culturele verdieping om mensen uit alle sociale geledingen te interesseren. "Het lijkt nu een uitputtingsslag te worden en het effect wordt langzamerhand zichtbaar. De mensen raken langzamerhand aan het einde van hun krachten door een kunstmatig hooggehouden overdaad aan bijzondere publiektrekkers", zegt Van Os in Het Parool. Het zou het beter zijn "als mensen vanzelf naar binnen drentelen", toeristen én stadsbewoners. "We moeten veel meer vertrouwen op de permanente aantrekkingskracht die Amsterdam van nature bezit." Het museum moet de stad meer opzoeken, zoals het dichtbijgelegen Museumplein, en aansluiting zoeken bij typisch Amsterdamse waarden als vrijheid en tolerantie.

50 en 25 jaar geleden: Juli 1968 en Juli 1993

50 JAAR GELEDEN

Juli 1968

maandag 1 De nieuwe fontein op het Frederiksplein is op zomerse dagen een populair pierenbadje. Als er veel kinderen in badderen, ververst de Dienst Beplantingen dagelijks het water.
De Taxi Centrale Amsterdam betaalt alle boetes terug die taxichauffeurs krijgen voor dubbel parkeren en het overtreden van stopverboden.
woensdag 3 Beeldhouwer Nico Onkenhout onthult zelf zijn standbeeld van koningin Wilhelmina bij het nieuwe Confectiecentrum. Volgens de Raad van Beheer is er niemand van het Koninklijk Huis aanwezig omdat het geen openbare onthulling betreft.
donderdag 4 Bij een schoonmaakactie op het Waterlooplein verwijderen stadsreiniging en politie 26 wrakkige bestelwagens en de goederen van handelaren in en rondom de auto's.
vrijdag 5 In Artis kruipt voor het eerst in Nederland een flamingo uit het ei.
woensdag 10 Het gemeentebestuur protesteert bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland tegen de bouwverboden, die zijn opgelegd na de hogere prognose van geluidshinder door het groeiende vliegverkeer bij Schiphol.

zaterdag 13 Na hun tweede voorstelling in Carré zijn prima ballerina Margot Fonteyn en haar Russische danspartner Rudolf Nurejev eregast op een groot feest van tabaksfabrikant en kunstverzamelaar Alex Orlow in zijn huis aan de Apollolaan.
woensdag 17 Acteur Leen Jongewaard vertrekt bij Toneelgroep Centrum; hij doet liever een soloprogramma met "liedjes en praatjes".
donderdag 25 Johnny Jordaan denkt erover van Antwerpen terug te keren naar Amsterdam, nu zijn platenmaatschappij het laatste deel van zijn belastingschuld heeft betaald.
In het Olympisch Stadion wordt Jan Janssen gehuldigd, die afgelopen zondag als eerste Nederlander de Tour de France heeft gewonnen.

Woensdag 3 juli 1968
Hortus verkeert in 'lamentabele toestand'
De Universiteit van Amsterdam zit in financiële nood en de bijna 300 jaar oude Hortus Botanicus is het kind van de rekening. De universiteit trekt veel studenten, maar krijgt hetzelfde bedrag aan rijkssubsidie als alle andere instellingen: f 30 miljoen. Studentenaantallen bepalen (nog) niet de hoogte van het bedrag. "De universitaire prioriteiten worden bepaald door directe noden", verdedigt Hortus-directeur en hoogleraar bijzondere plantkunde Adriaan Meeuse het universitaire beleid. Al een paar jaar is hij op zoek naar een goede financiering van de Hortus, die na de sluiting en sloop van de bouwvallige tropische kas in een lamentabele toestand verkeert. Op de plek waar ooit de bloeiende Victoria Regia duizenden Amsterdammers lokte, staan nu Afrikaantjes in een onderhoudsvriendelijk bloemperk. Toch heeft hij weinig goede woorden over voor de inzamelingsactie van Truus Wijsmuller-Meijer. "Ik vind het in principe onjuist om ten behoeve van de universiteit te gaan bedelen bij de bevolking." Blij met het geld is hij wel.

25 JAAR GELEDEN

Juli 1993


donderdag 8 Aannemingsbedrijf Ballast Nedam wil honderden werkloze allochtonen uit de Bijlmer in dienst nemen, op voorwaarde dat het bedrijf de komende vijftien jaar tijdens de renovatie van de wijk ten minste de helft van alle bouwopdrachten krijgt.
vrijdag 9 Herman Brood begint in de GVB-tramremise aan het beschilderen van een tramstel. Een plan heeft hij niet. Wel weet hij dat er een straaljager op komt. "Zo'n vliegtuig geeft zekerheid!"
zondag 11 Twee kaartcontroleurs worden in tramlijn 12 ter hoogte van de halte Van Baerlestraat door een zwartrijder neergestoken. De dader vlucht het Vonderpark in, waar agenten later zijn jas en het mes vinden.
dinsdag 13 Het raadslid Roel van Duijn heeft na een afgekeurde bouwaanvraag toch een hogere dakkapel op zijn woning laten zetten dan in de rest van de straat.
donderdag 15 De gemeente verkoopt voor f 46 miljoen al haar aandelen in Hoogovens IJmuiden. Amsterdam was sinds 1918 aandeelhouder.
maandag 19 De politie treft in een woning aan de Pieter van der Werfstraat een in plastic verpakte dode aan.
dinsdag 20 "Ze dachten even dat ik de dader was", lacht de Engelse pornoacteur Mike Freeman als hij in de Leidsestraat met een messteek een gewapende overvaller heeft uitgeschakeld, die zijn pistool op het hoofd van een agente zette. "Hadden die agenten me bijna nog neergeschoten."
woensdag 21 De gemeenteraad stemt in met de privatisering van de GG&GD. Uitgezonderd zijn de wettelijke, gemeentelijke verantwoordelijkheden, zoals jeugdzorg, rampenbestrijding en epidemiologisch onderzoek.
donderdag 22 De Hortus Botanicus ontslaat vanwege bezuinigingen vier van de zeven tuinmannen.
dinsdag 27 Veel amsterdammertjes zullen bij wegwerkzaamheden uit het straatbeeld van de binnenstad verdwijnen in de komende jaren. Ze zijn overbodig of worden vervangen door andere paaltjes.
woensdag 28 De iepenziekte heeft dit jaar al 200 iepen geveld. De gemeente ziet geen kans om alle aangetaste bomen te rooien, waardoor de schimmel die de ziekte veroorzaakt zich kan blijven verspreiden.
donderdag 29 Het voorbestaan van de Bibliotheca Philosophica Hermetica aan de Bloemgracht is in gevaar. De belastingdienst wil f 5 miljoen en legt beslag op de kostbare boekencollectie van eigenaar Joost Ritman.

Woensdag7 juli 1993
Niks meer te doen tegen komst verfoeide hotelboot
"Dat ding is vreselijk. Het zou een schandaal zijn als het er komt", briest PvdA-raadslid Eberhard van der Laan in de raadscommissie over de komst van een grote hotelboot in het Oosterdok. En als het "drijvende flatgebouw" van 110 meter lang en vier verdiepingen hoog toch aanmeert naast het eveneens drijvende Chinese restaurant Sea Palace, heeft Bert Holvast van GroenLinks er "alles voor over" om hem zo snel mogelijk weg te laten slepen. VVD-raadslid Ton Hooijmaijers vindt de boot ook niet fraai, maar zegt hij, de beslissing is nu eenmaal genomen en de vergunningen zijn verstrekt. Niks aan te doen.
De vergunning is inderdaad in de vorige raadsperiode verleend. De illegale hotelboten achter het Centraal Station werden aangepakt en slechts één hotelboot mocht blijven liggen. De gelukkige exploitanten besloten meteen om hun oude Amstel te vervangen door een nieuw en groter exemplaar. Volgens Het Parool zit Amsterdam er voor jaren aan vast. "Als de boot de moeilijke reis over het IJsselmeer tenminste overleefd."

50 en 25 jaar geleden: Juni 1968 en Juni 1993

50 JAAR GELEDEN

Juni 1968

zaterdag 1 Luilak verloopt even onrustig als andere jaren, er zijn vele vernielingen. Op Kattenburg worden drie scholieren en een matroos gearresteerd voor fietsendiefstal en het omtrekken van verkeersborden.
donderdag 6 Een jury van dertig sportjournalisten roept Johan Cruijff in het Hilton Hotel uit tot beste voetballer van het jaar.
vrijdag 7 In de alarmcentrale van het hoofbureau van politie wordt het eerste exemplaar van de single Zesmaal 2 uitgereikt, een ode van de zingende barkeeper Joop van Os aan het nieuwe alarmnummer van de Amsterdamse politie.
woensdag 12 Als de 35-jarige schilder J.B.J.A.K. zijn ex-vriendin probeert te ontvoeren, loopt zij een hersenschudding en een gebroken nekwervel op. donderdag 13 De Nederlandse ploeg voor de Tour de France presenteert zich in het Olympisch Stadion. Kopman Jan Janssen is een van de kanshebbers op de gele trui.
vrijdag 14 Amsterdam mag de Vinkeveense Plassen dieper uitbaggeren dan 30 meter om voldoende zand te kunnen winnen voor de aanleg van de Bijlmermeer. Vinkeveen en Waverveen gaan bij de Kroon in hoger beroep tegen de vergunning, verleend door de provincie Noord-Holland.
zondag 16 Insluipers richten een enorme ravage aan in het gebouw van speeltuinvereniging Mercator aan de Admiraal Helfrichstraat. Alles is vernield: van het koffiezetapparaat tot de instrumenten van drumband Mercator. De twee parkieten van de opzichter zijn gedood.
vrijdag 21 De bepaling uit 1879 dat in Amsterdam werkzame ambtenaren in de stad moeten wonen, is herzien vanwege de woningnood. Zij mogen nu in een straal van dertig kilometer rondom het Centraal Station op zoek naar een huis.
dinsdag 25 Het bisdom Haarlem-Amsterdam van de Rooms-Katholieke Kerk gaat de twaalf parochies in de binnenstad samenvoegen en sluit zeven van de twaalf rooms-katholieke kerken. Die worden verkocht of afgebroken.
vrijdag 28 "Dit is chantage!" DWS-voorzitter Dé Stoop is laaiend als concurrent Blauw Wit zijn nieuwste aankoop, de 23-jarige Noorse voetballer Finn Seemann, probeert af te troggelen. De Noor heeft al in 1965 een intentieverklaring met Blauw Wit ondertekend.
zaterdag 29 De Rotterdamse scheepsbouwer Verolme doet een bod tussen de f 20 en f 30 miljoen op de Amsterdamse scheepswerf NDSM.

Maandag 24 juni 1968
Buit gewapende overval verstopt bij schoonmoeder
Al een dag na de overval op een geldtransport van de firma Groenpol voor de poort van de Fordfabrieken vat de politie twee verdachten in de kraag: de 30-jarige bontwerker D.A.B. en de 34-jarige werkeloze verwarmingsmonteur J.J.L. Weer drie dagen later wordt de buit teruggevonden in de kolenkit van de schoonmoeder van D.A.B. Hij complimenteert de rechercheurs met hun speurwerk: "Proficiat heren!" Het geldbusje was intussen leeg aangetroffen op het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt (zie foto). De beide mannen bekennen de overval, de diefstal van twee vluchtauto's en de aankoop van een revolver van een Amerikaanse soldaat.
Knap is de prestatie van de Amsterdamse recherche zeker. Zij beschikte slechts over een vaag signalement. De twee daders droegen donkere pantalons en donkere jacks en een van hen had een donkerblond ringbaardje. Meer konden chauffeur R. Nieuwstad en bijrijder T. van Remmen van de geldwagen niet vertellen. De buit bleek overigens aanzienlijk kleiner dan eerst werd gedacht: f 135,-. Een deel van de lonen en vakantiegeld was al voor de overval afgeleverd.

 

25 JAAR GELEDEN

Juni 1993

woensdag 2 Duizend extra cellen heeft Amsterdam nodig om alle verdachten te kunnen opsluiten, zegt hoofdcommissaris Eric Nordholt.
vrijdag 4 Stakende GVB-buschauffeurs houden in Zuidoost bussen van streekvervoermaatschappij NZH tegen. Die zouden zich niet aan de afspraak houden om binnen de stadsgrens geen passagiers op te pikken en alleen op de eindhalte te stoppen.
dinsdag 8 Ook het gevangenispersoneel van de Bijlmerbajes legt het werk een uur stil in het kader van de ambtenarenactie voor een loonsverhoging van 2,5%.
woensdag 9 Op de Wallen wordt na bedreiging met een mes van een cafébezoeker Nico B. aangehouden, de man die in 1983 de Antilliaanse jongen Kerwin Duijnmeijer heeft doodgestoken.
donderdag 10 Amsterdamse drugsgebruikers zijn tussen 1986 en 1992 uit angst voor aids veel minder spuiten van elkaar gaan lenen, blijkt uit onderzoek van de GG&GD.
zaterdag 12 "Amsterdam zal tweemaal zo veilig, tweemaal zo schoon en tweemaal zo leefbaar worden als de ambtelijke diensten beter met elkaar gaan samenwerken", belooft burgemeester Ed. van Thijn.
maandag 14 In de Onze Lieve Vrouwesteeg (tussen Nieuwendijk en Damrak) leggen stadsarcheologen de resten bloot van de 14de-eeuwse Onze Lieve Vrouwe Kapel.
woensdag 16 De uitbreiding van het Stedelijk Museum staat volgens het gemeentebestuur op het spel. Het ontwerp van architect Robert Venturi is f 40 miljoen duurder dan 7000 m2 groter dan in het programma van eisen staat.
vrijdag 18 De Amsterdamse vreemdelingenpolitie wil de werkdruk en de wachtlijsten verminderen door buitenlanders uit de Europese Unie sneller een verblijfsvergunning te verlenen.
dinsdag 22 Vanwege de ambtenarenstaking wijkt B&W uit naar restaurant Rosarium in het Amstelpark.
woensdag 23 De overlast op de metrostations is in de afgelopen twee maanden sterk afgenomen, dankzij intensieve controles. Meer dan 200 wapens zijn in beslag genomen en 500 processenverbaal opgemaakt.
dinsdag 29 Het Rijksmuseum opent een uur later, omdat de medewerkers het werk neerleggen in het kader van de ambtenarenacties.
woensdag 30 De peperdure operaproductie Aïda in de RAI olifanten, kamelen en duizend medewerkers oogst vernietigde recensies. "Het Tsjechische orkest en het koor trekken als een kudde neushoorns door de partituur en de 'beroemde' leadzangers' blijken schmierende anonimi."

Woensdag 9 juni 1993
Aanpak verkrotte woonboten
De half gezonken woonboot in de Nieuwe Keizersgracht is de bewoners al jaren een doorn in het oog. Sinds het vertrek van de laatste bewoner, een Italiaanse kunstenaar, probeert de buurt de gemeente ertoe te bewegen de rotte ark weg te slepen. Nu is het dan zover. De woonark is het eerste scheepswrak dat wordt geborgen in het kader van de gemeentelijke actie 'Orde op het water'. Nog twintig andere wrakken worden verwijderd . (Foto: boot op de Amstel, enkele jaren eerder.)
Hoeveel verwaarloosde en verkrotte woonboten in de grachten liggen, is onduidelijk. Rayoncontroleur A. Langedam van de Sluis-, Brug- en Havengelddienst vreest dat een derde van de stalen woonschepen in zo'n slechte staat verkeert dat een strenge winter noodlottig kan zijn. De onderhoudscontrole is een farce. "De gemeentewet schrijft voor dat boten met een vergunning verplicht zijn om de drie jaar een gemeentelijke onderhoudscontrole te laten uitvoeren. Maar de laatste was acht jaar geleden, net voordat de laatste controleur met pensioen ging." Naar zijn schatting liggen er in totaal ruim 4000 woonboten in Amsterdam afgemeerd, 1000 meer dan de gemeentelijk opgave.