21 december 1941. Nationaal-socialisten vieren midwinter in het Vondelpark

21 december is de kortste dag van het jaar. Van oudsher vierden de Germanen dan de zonnewende. De nazi’s, die oude Germaanse tradities verheerlijkten, probeerden de midwinterviering terug te brengen. 

Op zondag 21 december 1941 wordt daarom ook in Amsterdam de zonnewende gevierd. De NSB en de Nationale Jeugdstorm organiseren in het Vondelpark een traditioneel ‘joelvuur’. Bij de muziektent heeft men een brandstapel gebouwd, die volgens het oude gebruik om middernacht moet worden aangestoken. De verduisteringsmaatregelen maken dat echter onmogelijk. Dit jaar vindt de midwinterviering dus niet plaats om middernacht, maar om vier uur ’s middags. 

Als de schemering invalt, verzamelen de jongens en mannen van de Hitlerjugend en de WA (de knokploeg van de NSB) zich rond de brandstapel. Ze dragen fakkels en vlaggen en vormen - volgens de gelijkgeschakelde krant Het Vaderland - ‘een front tegenover den vuurkuil.’ WA-leider Hofman houdt een korte toespraak. Hij wijst erop ‘dat thans weer een oeroud gebruik in eere hersteld wordt’, en spreekt over het belang van de ‘Germaanse strijd’.  De aanwezigen zetten het lied ‘Dietsland, deltaland’ in, en brengen de Hitlergroet. Daarna mag de jongste jongen van de Jeugdstorm het vuur aansteken.   

Beeld: Nationaal-socialisten brengen de Hitlergroet bij het midwintervuur in het Vondelpark. Stadsarchief Amsterdam/Polygoon.

Delen:

Buurten:
Zuid
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1900-1950

Gerelateerd

31 augustus 1906: Een turbulente luchtballonvaart op Koninginnedag
31 augustus 1906: Een turbulente luchtballonvaart op Koninginnedag
Actueel 11 augustus 2022
Expositie: Joodse werkkampen in en rond Amsterdam
Expositie: Joodse werkkampen in en rond Amsterdam
Actueel 16 november 2021
Waar de Vrije Universiteit ooit begon
Waar de Vrije Universiteit ooit begon
Actueel 8 juni 2021