17 mei 1995. Weilandje de Vrije Geer gered

Op 17 mei 1995 heeft Amsterdam een primeur: Voor het eerst organiseren Amsterdammers zelf een referendum om een besluit van de gemeente terug te draaien. Inzet is het weilandje de Vrije Geer; een driehoekig stukje groen in Sloten dat de gemeente wil bebouwen met 180 huizen en een tramrails. De bewoners van Sloten pikken het niet. Er wordt een actiegroep opgericht, 32.110 handtekeningen worden ingezameld en een referendum afgedwongen. Tegelijkertijd organiseert het comité ‘Amsterdam moet blijven’ een referendum over de plannen om Amsterdam te laten opgaan in een grotere ‘provinciegemeente’. Om niet te veel van de Amsterdamse kiezer te vragen worden de twee referenda op dezelfde dag gepland.

 

Op 17 mei 1995 is het zover: Amsterdam mag naar de stembus om te beslissen over ‘de opheffing van Amsterdam’ en het lot van een klein driehoekig weiland in Sloten. Het vereiste opkomstpercentage van 34,1 procent wordt ruimschoots gehaald, en het resultaat is zo unaniem dat Het Parool spottend spreekt van ‘Oost-Europees aandoende uitslagen’. Het idee van een provinciegemeente wordt verworpen en de bouwplannen voor de Vrije Geer worden met een overweldigende meerderheid van ruim 87 procent weggestemd. Zoals een Amsterdammer bij de stembus zegt: ‘Het wordt ons allemaal maar opgedrongen en dat pik ik niet.’ 


Tamar Frankfurther, in 1995 lid van het Comité Behoud Weilandje Vrije Geer, maakte een serie over het referendum van 17 mei.  Bekijk hier de trailer van ‘De Slag om het Weilandje de Vrije Geer’.

Beeld header: Allard Pierson Collectie.

Delen:

Buurten:
Nieuw-West
Dossiers:
Natuur
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000