16 september 1895. Opening van het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum bestaat 125 jaar. Nadat in het weekend de pers al langs mocht komen, openden de deuren op maandag 16 september 1895 voor het grote publiek. De eerste week was meteen een groot succes. De toegangskaartjes (tien cent per stuk) vlogen over de toonbank en de kranten schreven opgetogen dat ‘Amsterdam nog ingezetenen telt, die blaken van liefde voor de kunst’. 

Het drukbezochte openingsweekend leidde tot enthousiaste reacties in de pers. Het Algemeen Handelsblad schreef: ‘Het nieuwe Stedelijk Museum, dat heden-middag wordt geopend, zal waarlijk een nieuw sieraad zijn voor onze hoofdstad. Het gebouw maakt niet alleen van buiten, maar ook van binnen een voortreffelijken indruk en is uitstekend voor het doel: exposeeren, geschikt.’ De verslaggevers waren onder de indruk van het internationale karakter van de tentoongestelde werken (er is eene afzonderlijke Belgische afdeeling) en prezen de collectie van de weduwe Suasso.

Deze collectie, de ‘collectie Suasso’, vormde het hart van het nieuwe museum. Sophia Adriana Lopez Suasso de Bruijn vergaarde tijdens haar leven duizenden ‘merkwaardigheden’; van kleding en meubels tot poppen en horloges. Na haar dood liet zij ruim 3900 voorwerpen na aan de gemeente Amsterdam, met de wens dat de stad haar rariteitenkabinet tentoon zou stellen. Het stadsbestuur zag een mooie kans om een groter museum te bouwen, waar behalve de collectie van weduwe Suasso ook plaats was voor moderne kunst. Dat werd het Stedelijk Museum. 
Lees hier meer over de excentrieke weduwe Suasso-de Bruijn.

Beeld: Stedelijk Museum omstreeks 1898. Stadsarchief Amsterdam/Atelier Herz.

Delen:

Buurten:
Zuid
Dossiers:
Kunst en Cultuur
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1800-1900