15 juli 1961. Actie ‘Opgeruimd staat netjes’

In de zomer van 1961 krijgt Amsterdam een schoonmaakbeurt. De gemeente heeft zich aangesloten bij de landelijke campagne ‘Opgeruimd staat netjes’, bedoeld om van Nederland weer ‘het properste land van Europa te maken’. Burgemeester van Hall trekt maar liefst een miljoen gulden uit om Amsterdam schoon te poetsen. 

Dat is ook wel nodig, want de stad is volgens De ANWB - één van de organisatoren van de actie -  ernstig vervuild: ‘[Overal ligt] papier, papier, papier… Papier dat we weggooien, kleine propjes, maar veel propjes.’ Om korte metten te maken het zwerfvuil, heeft de stadsreiniging 35 nieuwe straatvegers aangenomen. Op zaterdag 15 juli vegen zij, gekleed in ‘smetteloos witte kostuums’, onder andere het Monument op de Dam. 

Het belangrijkste doel van de actie ‘Opgeruimd staat netjes’ is echter niet het schoonmaken van de stad, maar het opvoeden van de burger. De komende twee maanden kunnen Amsterdammers de deur niet uit of ze worden overspoeld met vermaningen hun afval niet op straat, maar in de prullenbak te gooien. Overal hangen affiches die ‘oproepen tot netheid’, reclamevliegtuigjes vliegen over de Dam met de tekst ‘Houdt uw stad schoon!’ en wie in de zomervakantie naar de bioscoop gaat, krijgt voordat de film begint een opvoedende boodschap te zien. 

Het pronkstuk van de campagne bevindt zich bij het Leidsebosje: Daar staat een pratende papierbak. In de papierbak zit een luidsprekertje, dat verbonden is met een microfoon in een even verderop geparkeerde auto. Vanuit die auto turen twee verspieders ‘met argusogen de omgeving af.’ Zien zij een Amsterdammer die zijn afval op straat gooit, dan begint de papierbak te spreken: ‘Die meneer met die blauwe regenjas en die grijze hoed, wil die zijn lege sigarettendoosje niet op de straat, maar in de papierbak gooien?’ Het Parool concludeert tevreden dat voorbijgangers meestal gehoor geven aan de wensen van de papierbak, en Amsterdam zo ‘telkens weer een stukje schoner wordt’.

Lees hier het artikel over de geschiedenis van de stadsreiniging. 


Beeld: Straatvegers in ‘smetteloos witte kostuums’, juli 1961. Stadsarchief Amsterdam/ANEFO.

Delen:

Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1950-2000

Gerelateerd

8 augustus 1955. Stakende havenarbeiders raken slaags met de politie
8 augustus 1955. Stakende havenarbeiders raken slaags met de politie
Actueel 8 augustus 2020
Elke zaterdag: Ons Amsterdam in Het Parool
Elke zaterdag: Ons Amsterdam in Het Parool
Actueel 16 juli 2020
10 juli 1930. Vacantie-kinderfeest
10 juli 1930. Vacantie-kinderfeest
Actueel 10 juli 2020