15 december: Wandeling & voorpremière 'Terug naar de Akbarstraat'

Reserveer snel voor de wandeling en speciale voorpremière van de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat'. In deze documentaire gaat Ons Amsterdam-columnist Felix Rottenberg weer terug naar de slechtste wijk van Nederland waar hij in 2002 een documentaireserie over een vergeten buurt vol onderlinge spanningen tussen bevolkingsgroepen maakte. 
 

Terug naar de Akbarstraat’ is een tweeluik van Gülsah Dogan waarin Felix Rottenberg 20 jaar later terugkeert naar de Akbarstraat. In 2002 maakte hij er een documentaireserie waarin hij een schets maakte van een vergeten zwarte wijk met een falend bestuur en vol onderlinge spanningen tussen bevolkingsgroepen.

De wijk – met name de Kolenkitbuurt – die ooit te boek stond als ‘de slechtste wijk van Nederland’ (Vogelaarwijk nummer 1), is grotendeels onherkenbaar, door de immense Stedelijke Vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden. Veel sociale huurwoningen werden gesloopt en voor een groot deel vervangen door koop- en luxere huurwoningen. Wat deed dit met het buurtgevoel, de bevolkingssamenstelling en de onderlinge spanningen? Hoe gaat het nu met de kinderen die in 2002 werden gefilmd? En klopt -met de kennis van nu - het beeld dat Rottenberg destijds schetste van de problemen in de wijk? 

Voorafgaand aan de documentaire kun je ook mee met oud-bewoonster, cultuurwetenschapper en gids Karin Ruisch voor een wandeling door de nieuwe 'Kolenkit' en zie je de veranderingen met eigen ogen.Wandeling en voorpremière Terug naar de Akbarstraat
Datum: zondag 15 december
Wandeling: 14.00 tot 15.30 uur (Start Wiltzanghlaan 60, 1061 HC Amsterdam)
Documentaire: deur open 16.00 uur
Aanvang: 16.30 uur
Eindtijd: 19.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam
Ticket & documentaire: € 12,50 | € 10,00 (CJP/Stadspas),
gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Vertoning documentaire: Gratis met ticket, wel reserveren

Meer informatie
Voor meer informatie over Terug naar de Akbarstraat klik je hier.

Beeld: De Kolenkitkerk, Collectie Stadsarchief Amsterdam

Delen:

Buurten:
West
Dossiers:
Amsterdammers
Editie:
December
Jaargang:
2019 71
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
Vanaf 2000