14 juni 1930. De bereden politie van Amsterdam viert een jubileum

14 juni 1930. De bereden politie van Amsterdam bestaat dertig jaar en viert dat met een groot ‘ruiter-festijn’ op een grasveld aan de Westelijke Wandelweg. In verschillende dressuur- en springwedstrijden nemen de Amsterdamse agenten het op tegen hun collega’s uit Rotterdam, Utrecht en Den Haag. 

De dag kent voor de Amsterdammers geen vliegende start. De dressuurproeven worden allemaal gewonnen door Rotterdamse agenten, waarvan De Telegraaf schrijft dat zij een ‘opvallend goede zit’ hebben. Hoewel de Haagse en Amsterdamse ruiters hun best doen maakt het geheel ‘niet den indruk als die van de collega's uit de Maasstad’. Na de dressuurwedstrijd volgt echter een ‘zware proeve’ voor alle politiepaarden, en dan doet het Amsterdamse korps het beter. De paarden moeten op een ‘werkend motorrijwiel’ afstappen, langs wapperende vlaggen draven en een rondje om een spelend draaiorgel maken. Eén Amsterdams paard trekt zich van al het lawaai niets aan, en schijnt ‘niets te zien of te hooren’. De jury beslist: Het beste politiepaard komt uit Amsterdam. Ook in de springwedstrijden doen de Amsterdammers het goed, en bij elke hindernis die door een Amsterdams paard wordt genomen, klinkt gejuich vanaf de tribunes. Het Algemeen Handelsblad besluit: ‘Wij mogen wel zeggen, dat het (...) korps bereden politie in onze stad populair is, dat men de mannen, die zoo kaarsrecht en fier in de houding te paard zitten, beschouwt niet alleen als een decoratief element in het stadsbeeld, maar vooral ook als voortreffelijke politie-dienaren.’


Lees hier hoe de Amsterdamse politie zich in de negentiende eeuw ontwikkelde van een vergaarbak voor mannen die nergens anders een baan kunnen krijgen tot een georganiseerd en efficiënt korps.

Beeld: Stadsarchief Amsterdam/Vereenigde Fotobureaux N.V.

Delen:

Buurten:
Zuid
Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1900-1950

Gerelateerd

28 juli 1928. Opening Olympische Spelen in Amsterdam
28 juli 1928. Opening Olympische Spelen in Amsterdam
Actueel 28 juli 2020
29 mei 1944. Volewijckers worden landskampioen
29 mei 1944. Volewijckers worden landskampioen
Actueel 29 mei 2020
15 mei 1940. Intocht van de Duitse bezetter
15 mei 1940. Intocht van de Duitse bezetter
Actueel 15 mei 2020