100ste geboortedag Majoor Bosshardt: beeld, brug en tehuis

Majoor BosshardtbrugVandaag (7 juni 2007) zou ‘Majoor Bosshardt’ van het Leger des Heils 100 jaar zijn geworden. Eigenlijk bracht Alida M. Bosshardt (1913-2007) het in haar quasi-militaire bekerings- en welzijnsorganisatie ten slotte tot de veel hogere rang van luitenant-kolonel, maar iedereen bleef haar levenslang aanspreken met de titel die zij droeg toen zij in 1965 landelijk bekend werd door de jonge prinses Beatrix (vermomd als zwaar bebrilde stagiaire) rond te leiden door ‘donker Amsterdam’. Sindsdien werd ze steeds populairder, want tallozen hielp zij energiek uit de sores. Natuurlijk hoopte zij mensen alsnog tot God te brengen, maar ze was geen drammer. De mens stond voorop: “Ik haat de zonde, maar heb de zondaars lief.”

Ter ere van haar eeuwfeest werden gisteren door burgemeester van der Laan een beeld en een brug  tot haar nagedachtenis onthuld. De brug ligt over de Oudezijds Achterburgwal tegenover de Oudekennissteeg, het hartje van haar werkgebied. Even verderop, tegenover haar voormalige woonhuis/kantoor Oudezijds Voorburgwal 14 (d’ Leeuwenburgh)’, is ‘de Majoor’ in brons vereeuwigd op het hoekje van een bronzen bank, en voortaan kan iedereen daar naast haar komen zitten. Daar direct om de hoek, aan de noordkant van de Oudezijds Armsteeg, legde Heenk Dijkstra, directeur van het Leger des Heils in Amsterdam, de eerste steen voor de Bosshardtburgh, een opvangcentrum voor hulpbehoevendse dak- en thuislozen.

Vanavond (Zaterdag 8 juni) vindt in de Heineken Music Hall (bij station Bijlmer Arena) het Bosshardt Gala plaats. Tijdens het gala wordt er een musical over leven en werk van de majoor opgevoerd. In de musical spelen naast bekende Nederlanders Mies Bouwman en Mariska van Kolk ook cliënten van het Leger des Heils.

In mei 2002 liep (voor onze rubriek ‘De Vaste Route’) onze medewerkster Marcella van der Weg met Majoor Bosshardt langs een aantal Amsterdamse plekken in de binnenstad die een grote rol speelden in haar leven.

Delen:

Gerelateerd

Oude Schans, oktober 1833: Schimmige spokendans
Oude Schans, oktober 1833: Schimmige spokendans
Hier gebeurde het 30 juni 2022
Woonboten. Wildgroei op het water
Woonboten. Wildgroei op het water
Voorproefje 29 juni 2022
Roode Karel en het blok aan zijn been
Roode Karel en het blok aan zijn been
Voorproefje 29 juni 2022