10 juli 1930. Vacantie-kinderfeest

Op donderdag 10 juli 1930 heerst er op het Centraal Station een ‘ongewoone drukte’. Vijfduizend Amsterdamse arbeiderskinderen, die normaal gesproken de hele zomer nauwelijks hun straat uitkomen, worden een dagje naar de natuur gestuurd. Dit gebeurt sinds 1905 elk jaar, op kosten van de vereniging ‘vacantie-kinderfeest’.

De kinderen krijgen een feestelijke uitgeleide. Familieleden hebben zich opgesteld langs de Nieuwezijds Voorburgwal, en zwaaien de vakantiegangers uit. Een muziekkorps speelt een vrolijke mars, en de kinderen zingen:

Hoezee, hoezee we gaan naar buiten, 

Naar duin en strand, naar bos en hei! 

Ik hoor spoor en boot van ver al fluiten. 

Vooruit, in bonte rij! 

‘t is feest! ‘t is feest! ‘t vacantie-kinderfeest!

Op het Centraal Station staan de treinen naar Bussum, Baarn, Hilversum en Zandvoort al te wachten. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat zij in een trein zitten, en iedereen wil een  plekje bij het raam. 

 

Aangekomen bij de hei, het bos of het strand worden meteen de spelletjes gestart. De kinderen voetballen, spelen verstoppertje en handjeklap. ‘Groote indruk’ maakt ook de lunch, die bestaat uit een onbeperkte hoeveelheid brood met worst, jam en hagelslag. Een verslaggever die met de oudere kinderen mee op kamp is, merkt verbaasd op dat sommige jongens wel vijftien boterhammen wegwerken. ‘Of bij de meisjes de prestaties ook een dergelijke hoogte bereikten, hebben wij niet geconstateerd, doch wel kunnen wij zeggen, dat er over het geheel een buitengewoon gezonde eetlust waar te nemen valt.’ De journalist besluit dat aan de gezondheid van buitenlucht niet langer getwijfeld kan worden. ‘Het vacantie-kinderfeest’, schrijft hij, ‘verricht dan ook zeer goed werk door al die Amsterdamsche bleekneusjes tenminste eens per jaar naar de natuur te zenden’.

Lees hier meer over de geschiedenis van het vacantie-kinderfeest. 

Beeld: Amsterdamse kinderen vertrekken vanaf het Centraal Station op hun Vacantie-Kinderfeest. Juli 1930. Stadsarchief Amsterdam/Vereenigde Fotobureaux N.V..
 

Delen:

Rubriek:
Actueel
Tijdperk:
1900-1950 1950-2000

Gerelateerd

Het Bijbels Museum gaat op reis
Het Bijbels Museum gaat op reis
Actueel 16 maart 2020
Déjà vu: Narcostad. In samenwerking met Het Parool en Spui25
Déjà vu: Narcostad. In samenwerking met Het Parool en Spui25
Actueel 1 oktober 2019
Het Huis Kostverloren aan de Amstel
Het Huis Kostverloren aan de Amstel
Actueel 10 augustus 2016