Thee en een zacht-gestoofde haaienvin

chinees

 

Dat het recenseren van restaurants van alle tijden is bewees journalist en schrijver Jhr. Jan Feith in 1916. In februari van dat jaar besloot hij de Chinese wijk van Amsterdam te verkennen en een Chinese maaltijd te nuttigen. Zo schreef hij later in het Algemeen Handelsblad:

‘Welk een winst zouden onze dagelijkse menu’s maken, indien daar enige van zulke Chinese lekkerbeten op de ereplaats werden gesteld.’

Kortom, Feith was enthousiast over de maaltijd, die helemaal niet uit muizen, honden of platgemangelde eend bleken te bestaan. Zijn verwondering over de Chinese levensstijl en de geslotenheid van deze bevolkingsgroep was groot. De nieuwsgierigheid van Feith naar de Chinezen op de Binnen Bantammerstraat was niet vreemd: de eerste Chinezen kwamen in 1911 naar Amsterdam en waren vijf jaar later beslist nog een noviteit te noemen.

De culinaire en culturele bevindingen van Feith lees je terug in het aprilnummer van Ons Amsterdam dat nog enkele dagen verkrijgbaar is!

In 2011 schreef historicus Karina Meeuwse voor Ons Amsterdam over honderd jaar Chinatown en de houding van de Nederlandse samenleving tegenover de Chinezen:  ‘“Nederland bekeert zich massaal tot de bami”, kopten de kranten in 1953. Voor de Chinese gemeenschap brak een gouden tijdperk aan.’

Lees meer over honderd jaar Chinatown in ons archief:

http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/29-tijdschrift/tijdschrift-jaargang-2011/609-nummer-4-april-2011?showall=&start=1