nieuws

Geurt Brinkgrevebrug ingewijd

Geurt Brinkgrevebrug


Ondanks de snijdende kou was er op donderdagmiddag een aardige volksoploop op brug 296 over de Recht Boomssloot in de Nieuwmarktbuurt. Samen met Sjuwke Brinkgreve-Kunst onthulde stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje daar het bordje met de nieuwe naam: Geurt Brinkgrevebrug.

Een waardig eerbetoon aan de beroemdste strijder voor het behoud en herstel van de historische binnenstad!

Geurt Brinkgreve (1917-2005) stond aan de wieg van onder meer Stadsherstel,  de Stichting Diogenes en de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.  Die VVAB nam dan ook het initiatief om deze brug naar hem te vernoemen. 

Lees meer...

Een zolder in de Foeliedwarsstraat

 

Foeliedwarsstraat 26Abonnee Ron Peeters (geboren in 1940) schreef ons:

“Het artikel ‘Koopman in zuurwaren’ (over de Foeliedwarsstraat) heb ik met extra belangstelling gelezen. De inhoud van het bijgevoegde verhaal zal de reden daarvan denk ik wel duidelijk maken.
Een tijdsbeeld van eind jaren vijftig!"

Peeters woonde op nummer 26. Blijkens de Woonkaarten van het Bevolkingsregister, bewaard in het Stadsarchief, werd sit pand in juli 1964 gesloopt. Nu ligt hier de inrit van de IJunnel.  

"Als ik op het huis afloop zie ik een halve man. Hij heeft geen benen, alleen een bovenlijf dat uitsteekt boven het kelderluik. Op het luik liggen de onderdelen van een hulpmotor. De fiets waarop het ding gemonteerd is geweest staat tegen de muur naast hem. Hij zit met zijn smerige hoofd over zijn werk gebogen en zijn handen doen dingen die alleen hij begrijpt.

Ik schuif langs hem heen de openstaande deur door. Alhoewel ik flink uit de kluiten gewassen ben, moet ik niet veel van de man hebben. Hoe ongevaarlijk is een ongevaarlijke gek?

Lees meer...

Amsterdamse brugwachters

Cover OA jan 2017Brugwachters moeten weg bij de bruggen, vindt de gemeentelijke dienst Waternet. Bruggen op afstand vanaf een centraal punt openen en sluiten, onder toezicht van camera’s is veel goedkoper, heet het. Ja, maar het is ook vragen om ongelukken, zeggen de boze brugwachters. Corrie Verkerk beschreef het uitvoerig in ons januarinummer. 

De bezorgdheid van de vakmannen wordt ook vertolkt in de sfeervolle Amsterdamse mini-documentaire De schipper en de brugwachter uit 2013, gemaakt door Marlijn Franken. Die kunt u hier bekijken.