nieuws

Jacob van Lennep in het Stadsarchief

TENTOONSTELLING JACOB VAN LENNEP

Jacob_van_Lennep.jpg

Marita Mathijsen belichtte in het januarinummer van Ons Amsterdam een aspectje van het drukke leven van Jacob van Lennep (1802-1868), politicus, dichter, schrijver, initiatiefnemer van de Duinwaterleiding enzovoort.

Het Stadsarchief Amsterdam wijdt van 19 januari tot 20 mei een presentatie aan Van Lennep in de Schatkamer, waar duidelijk wordt dat zijn uitzonderlijke ijver nog altijd van groot belang is voor Amsterdam en de Amsterdammers.

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/lennep/

Tessel Middag - topvoetbalster en historica

Tessel MiddagVivianne Miedema en Lieke Martens zijn nationaal beroemd sinds het Europees Kampioenschap  vrouwenvoetbal  in zomer 2017.  Goede kans dat ook ons nationaal-elftallid  Tessel Middag (25) er had geglorieerd,  als ze niet in mei 2017 een akelige knieblessure gekregen had…

Na twee jaar in het eerste team van Ajax, voetbalt ze al sinds 2014 bij Manchester City.
Maar Tessel had een dubbelleven:  tegelijk studeerde zij ook geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. En ze studeerde daar vorig jaar af op een master-scriptie over de vroege geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Amsterdam – een verhaal dat al rond 1910 blijkt te beginnen!
Voor ons januarinummer (nu in de winkel!)  interviewde Emma Los haar uitvoerig.
Maar drie jaar geleden vertelde zij haar verhaal ook voor een camera van universiteitsblad Folia – en we zien hier haar in actie op het Ajax-veld. 

Vooral politie was gebeten op bij gemeente solliciterende homo’s

Westertoren met homovlagAmsterdam staat tegenwoordig wereldwijd bekend als homovriendelijke stad   Nou, zeker nog niet in de jaren veertig en  vijftig. Toen onderzocht de gemeente intensief of sollicitanten konden worden verdacht van homoseksuele neigingen, onthulde dagblad Trouw op 30 november. En vandaag nog veel meer!

 

In  het kader van het Amsterdamse project Searching the Queer Archives waren historici en archivarissen samen op zoek gegaan naar archivalia over het LHBTI-leven.  Via het COC kwam Trouw kwam Trouw ter ore dat Stadsarchief-medewerker Eric Heyselaer daardoor was gestuit op de verslagen van de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel, over de jaren 1942 t/m 1958. Daaruit blijkt 15 % van de sollicitanten werd afgewezen op grond van vermeende homoseksualiteit.  

Aanvankelijk verklaarde het Stadsarchief (met het oogpunt op de privacy van de beoordeelden) het hele archief gesloten, maar toen Trouw een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur stelde directeur Bert de Vries het open, mits namen ongenoemd bleven.  
Dus kon Trouw vandaag  op basis van een stevige steekproef meer duidelijkheid geven. Hulde!

Lees meer...