nieuws

Hedda van Hennep: eigenzinnig tot het eind

Hedda van Gennep

Vrijdag 17 november overleed documentaire-maakster Hedda van Gennep. Haar goede vriend Ko van Geeemert haalt herinneringen op.

 

Vorig jaar verscheen de biografie Rob van Gennep, Uitgever van links Nederland, geschreven door Geke van der Wal. Ik was nieuwsgierig naar Hedda’s reactie hierop, zijn weduwe. Het werden twee gedenkwaardige ontmoetingen.

De op 21 januari 1929 geboren Hedda Postma ken ik al heel lang. Ze is direct enthousiast als ik voorstel iets te schrijven over haar reactie op een aantal passages uit de biografie van haar man.
Het duurt echter een tijdje voordat we af kunnen spreken – er is iets tussengekomen.
Hedda heeft namelijk de mededeling gekregen dat ze (alvlees)kanker heeft en volgens de artsen niet erg lang meer te leven heeft: ‘eerder weken dan maanden’.

Ze schrikt zich rot, net als haar omgeving. Hedda is spontaan, scherp, eigenwijs, geestig, maar toch vooral: forever young. Ik ken niemand op wie het cliché ‘de eeuwige jeugd’ zo van toepassing is als zij.Maar na deze noodlotstijding vermant ze zich snel – ‘een mens moet ergens aan dood gaan, en dan: ik ben wel 88 hoor!’ – en besluit direct dat ze in ieder geval geen chemokuur of bestralingen wil ondergaan. Ze heeft in haar omgeving voldoende voorbeelden gehad (Ageeth Scherphuis, Marjolijn de Vries) om haar tot deze overtuiging te brengen.
Half juni bel ik bedremmeld bij haar aan in de Van Eeghenstraat.

Lees meer...

Een pittig meissie: Marcella van der Weg (1963-2017)

Marcella dinerZondagmorgen 12 november overleed onze lieve en dappere medewerkster Marcella van der Weg, 54 jaar jong. “Een piitig meissie”, zo werd zij trefzeker getypeerd in de rouwadvertentie van haar nabestaanden.

 

Ondanks haar slopende ziekte wist ze bijna tot het allerlaatst tegen de klippen op gulzig te genieten van de mooie dingen des levens die  nog binnen haar bereik waren. 

Lees meer...

Historische wandelingen over en rond het Leidseplein

Leidseplein Hilverdink kleurOp zaterdag 25 november organiseert de gemeente Amsterdam diverse aardige activiteiten op het verneiuwde (en sinds 6 november autovrije) Leidseplein.  (Zie www.amsterdam.nl/komkijken.) 

Ons Amsterdam draagt hieraan bij door het aanbieden van drie wandelingen-met-gids over en rond het plein. Onderweg vertellen we over de pleingeschiedenis. Waar precies stond de Leidsepoort? (Zie de 18de-eeuwse prent.) Wat zijn de oudste huizen van het plein? Welk café was oorspronkelijk een paardenstal? Hoe oud is de Stadsschouwburg?  Waar vertoefde Remco Campert een halve eeuw geleden graag? Wat werd vroeger verkocht in de Apple Store? Waar zat de legendarische dancing Lucky Star? En Broodje van Kootje? Wat was coffeeshop The Bulldog vroeger? Van die dingen!

Er zijn drie wandelingen: om 11, 13 en 15 uur. Die zijn gratis en iedereen mag zich ervoor aanmelden. Maar het aantal deelnemers per wandeling is 20. Reserveer dus snel!
Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. 'Wandelingen 25 november', met opgave van uw naam, aantal wandelaars (max. 3 per aanvrager), uw mailadres en telefoonnummer en uw eerste en tweede voorkeur wat betreft tijdstip. 
Uiterlijk woensdag 22 november krijgt u bericht of u mee kunt. en hoe laat. Zodra een wandeling voltekend is, melden we datop deze website.