komt dat zien

Hallen-en Bellamywandelingen

Ook nieuwsgierig naar De Hallen? Open sinds 5 april is de voormalige tramremise omgetoverd tot het kloppend hart van de Bellamybuurt. De Hallen is nu een plek om naar de film te gaan, boeken te lenen, een hapje te eten, kunst te huren, te winkelen of de markt te bezoeken en tv-opnames bij te wonen – alles te bereiken via de prachtige Passage. De wandeling voert zowel door De Hallen als de omliggende Bellamybuurt. En uiteraard wordt u helemaal bijgepraat over de geschiedenis en de restauratie.
* DE HALLEN EN DE BELLAMYBUURT * Vier zaterdagen: 18 april, 30 mei, 13 juni en 11 juli * Start: Bibliotheek De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10 * Tijd: 13.00 uur * Aanmelden: 020 – 616 32 75 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. * Organisatie: www.degebouwengids.nl *

Glazen in de schatkamer

Karel de Bazel (1869-1923) was veel meer dan alleen architect. De man die het hoofdgebouw van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in de Vijzelstraat (nu onderkomen van het Stadsarchief) neerzette, was ook een befaamd glasontwerper. Als eerste ontwierp hij voor de Glasfabriek Leerdam eigentijds gebruiksglas – vazen, schalen en serviezen –, eenvoudig en met een strakke geometrie.
DE GLAZEN VAN DE BAZEL * Schatkamer Stadsarchief Amsterdam * Vijzelstraat 32 * 13 febr. t/m 19 april *

Eindelijk thuis

Wie deze man is met zijn zelfbewuste houding en opvallende kleding? Niemand die het weet. Rembrandt schilderde het in 1658, het jaar dat failliet zijn huis aan de Breestraat moest verlaten. Het doek – dat niet eerder in Nederland werd getoond – is nu tijdelijk terug op de plek waar het 357 jaar geleden is ontstaan en hangt naast een portret dat hij 21 jaar eerder maakte. Kijk en vergelijk.
PORTRET VAN EEN MAN MET DE HANDEN IN DE ZIJ * Museum Het Rembrandthuis * Jodenbreestraat 4 * t/m 17 mei *

Noord maakt geschiedenis

Over Noord is veel te vertellen - heel veel. Dat weten ze natuurlijk nergens beter dan bij het Historisch Centrum Amsterdam-Noord. Noord vroeger en nu, was de alleszeggende titel van de eerste expositie in 1985. Aan het ontstaan van het centrum en de inmiddels 30 jaar die volgde, is nu een mooie fototentoonstelling gewijd.
30 JAAR HISTORISCH CENTRUM AMSTERDAM-NOORD * Historisch Centrum Amsterdam-Noord * Johan van Hasseltweg 32 * t/m 31 maart *